“Karadeniz’den Dünyaya: Türk Somonunun Hikâyesi”
Karadeniz’in serin sularında büyüyen bir değer var: Türk somonu… Ve bu değer artık sadece üretimle değil, akıl, planlama ve vizyonla da şekilleniyor.

VURAL YEŞİLYURT
trtbafra@gmail.com - 05363267627Geçtiğimiz günlerde Yakakent’te gerçekleştirilen istişare toplantısı, aslında sıradan bir hazırlık buluşması değildi. 9 Mayıs’ta yapılacak “1. Türk Somonu Hasat Şenliği” öncesinde bir araya gelen sektör temsilcileri, işin sadece hasat kısmında değil; pazarlama, markalaşma ve uluslararası rekabet boyutunda da önemli mesajlar verdi.
Toplantıya katılan isimler de bu işin ne kadar ciddiye alındığını gösteriyor. Kaymakam Muhammed Sadi Taşyapan, Belediye Başkanı Dr. Şerafettin Aydoğdu, sektör temsilcileri ve akademisyenler… Özellikle Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Demet Kocatepe gibi bilim insanlarının sürece dahil olması, işin sadece üretim değil bilimsel altyapı ile de desteklendiğini ortaya koyuyor.
Ama asıl dikkat çeken nokta şu:
Artık mesele “üretmek” değil, değer üretmek.
Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı ve Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Osman Parlak’ın vurguladığı gibi; katma değerli ürünler, markalaşma ve uluslararası pazarda güçlü bir konum elde etme hedefi masada. Bu, Türk somonunun sadece bir ihracat kalemi olmaktan çıkıp, bir marka haline gelmesi demek.
Şunu açıkça söylemek gerekir:
Türkiye, su ürünleri yetiştiriciliğinde ciddi bir ivme yakaladı. Ancak bu ivmenin sürdürülebilir olması için üretici, akademi ve kamu iş birliği şart. Yakakent’teki bu buluşma, tam da bu birlikteliğin güzel bir örneği.
Bir şenlik düzenlemek kolaydır.
Ama o şenliğin arkasını doldurmak, vizyon katmak, geleceğe yön vermek kolay değildir.
İşte Yakakent’te yapılan tam olarak bu…
9 Mayıs’ta yapılacak hasat şenliği belki birkaç saat sürecek.
Ama orada atılan adımlar, alınan kararlar ve kurulan bağlar, Türk somonunun geleceğini yıllarca etkileyecek.
Ve belki de yıllar sonra dönüp baktığımızda diyeceğiz ki:
“Türk somonu markasının temelleri işte o günlerde atıldı.”
