BİR ŞEHİR VİCDANI
Bazen bir şehir, büyük projelerle değil; küçük ama yürekli dokunuşlarla güzelleşir. Bazen bir insan, makamla değil; vicdanıyla örnek olur.

VURAL YEŞİLYURT
trtbafra@gmail.com - 05363267627Geçtiğimiz günlerde Bafra Sanayi Sitesi’nde yaşanan ve belki de çoğumuzun “küçük bir olay” deyip geçeceği bir an, aslında hepimize çok büyük bir ders verdi. Yanan bir çöp konteynırı… Yanından geçip gitmek mümkündü. “Belediye gelir söndürür” demek de mümkündü. Ama Murat Demir Usta öyle yapmadı.
O, eline bir kova aldı. Sonra bir tane daha…
8–10 kova suyla sadece bir çöp konteynırını değil, hepimizin içindeki “bana ne” duygusunu da söndürdü.
Bu davranış bir refleks değildi. Bu, şehir bilinciydi.
Bu, “Bu şehir benim” demenin en sade, en samimi hâliydi.
Kamu malı dediğimiz şey aslında hepimizin cebinden çıkan paradır. Yanan bir konteynır sadece demir değildir; çocuklarımızın parkıdır, yoludur, okuludur. Belediyenin her yanan konteynır için yeniden para harcaması, hepimizin ortak kaybıdır. İşte Murat Usta bunu düşündü. O an itfaiyeyi aramak yerine, sorumluluğu omuzladı.
Asıl güzellik ise şurada başladı:
Bu davranış haber oldu, konuşuldu, paylaşıldı…
Ve Bafra’da çöp konteynırı yangını ihbarları yüzde 50 azaldı.
Demek ki neymiş?
Bir kişinin yaptığı iyilik, bin kişiye ders olabiliyormuş.
Bir insanın vicdanı, koca bir şehri etkileyebiliyormuş.
Bafra Belediyesi’nin bu duyarlı esnafı yıldırım hızında ziyaret etmesi de ayrıca kıymetlidir. Çünkü iyilik görmezden gelinirse söner, takdir edilirse çoğalır. Başkan Hamit Kılıç’ın selamıyla yapılan bu ziyaret, “Biz bu şehri birlikte yönetiyoruz” mesajıdır.
Bugün herkesin kendine sorması gereken bir soru var:
“Ben Murat Usta’nın yerinde olsaydım ne yapardım?”
Eğer bu yazıyı okuyan bir kişi bile yarın soba külünü konteynıra atmadan önce iki kez düşünürse,
Eğer bir kişi bile kamu malına zarar vermemek için elini taşın altına koyarsa,
İşte o zaman bu köşe yazısı amacına ulaşmıştır.
Unutmayalım…
Şehirler betonla değil, insanla güzelleşir.
Ve insanı güzelleştiren şey, makam değil; vicdandır.
Esen kalın...