Haber Detayı
10 Eylül 2018 - Pazartesi 13:06
 
Bu uygulama Suda Tasarruf sağlarken, Üretim girdilerini de Düşürecek
Samsun DSİ 7. Bölge Müdürlüğüne Bağlı Bafra Altınkaya ve Kızılırmak Sulama Birlikleri adına Bafra Kızılırmak Sol sahil Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi Bekir Kaya, Çeltik Üretiminde Ezber Bozan Uygulamayı Balıkesir'in Gönen ve Çanakkale'nin Biga İlçelerine giderek yerinde İnceledi.
TARIM Haberi


Samsun DSİ 7. Bölge Müdürlüğüne Bağlı Bafra Altınkaya ve Kızılırmak Sulama Birlikleri Başkanı ve DSİ Bafra Proje Müdürlüğü İşletme Bakım ve Makine ikmal Baş Mühendisi Önder Çırak, ticari anlamda Damla sulama yöntemiyle çeltik üretimi yapılan, Balıkesir'in Gönen ve Çanakkale'nin Biga İlçelerinde teknik bilgi ve incelemelerde bulunmak üzere Bafra Kızılırmak Sol sahil Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi Bekir Kaya 5 günlük teknik gezisini daha etkin kılıp geniş kitlelere ulaşması için Samsun DSİ 7. Bölge Müdürlüğünün  oluruyla gezi Vural Yeşilyurt'un bir TV kanalında  hazırlayıp sunduğu, "Verimli Topraklarımız" programında yayınlanarak çeltik Üreticisi damla sulama ile çeltik üretiminin en ince ayrıntısına kadar bilgilendirilmesi sağlanacak dedi.  

Az su ile daha çok ürün  

Bafra Altınkaya ve Kızılırmak Sulama Birlikleri adına 5 gün süren teknik geziyi değerlendiren, Bafra Kızılırmak Sol sahil Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi Bekir Kaya,  Çeltik ürününde damla sulama tekniği ile yüzde 60 oranında daha az su kullanılarak su tasarrufu ve girdilerinde önemeli ölçüde düşeceğini söyledi. Müdür Kaya, "Ülkemiz bilindiği kadar su zengini bir ülke değil. Mevcut su kaynaklarımızı ihtiyacımız kadar kullanmalıyız. Bafra Ovasında çeltik ekimi yüzde 13 olarak belirtildiğinden Bafra ovası sulama projesi'de buna göre yapılmıştır.  Bu gün geldiğimiz noktada ise Bafra ovasında çeltik ekimi yüzde 70'in üzerinde gerçekleşmektedir. Tabi buda demek oluyor  aşırı suya ihtiyaç duyuluyor. Burada gördük ki, damla sulama ile çeltik üretiminde su tüketimi neredeyse 5 bir  oranına düşmüş. Yani iki günde bir 3-4 saatlik sulamayla mükemmel bir çeltik üretimi gerçekleştirmek mümkün. sulama saati toprak yapısına göre düşer veya yükselebilir.

Tarla hazırlığında lazer yok, keşen yok, kaş yapmak yok, tohum ıslamak yok, yeter ki biraz su ve tarlada biçerdöverin yürümesine mani  engeller olmasın. Yabancı Ot mücadelesi ise toprak hazırlığında soğan ilacı ile başlıyor. Hazırlanan tarlaya çeltik buğday gibi kuru olarak buğday mibzeri ekiliyor peşine gobil çekildikten sonra 3-4 gün Damla sulama boruları, 70 cm aralıklarla çekiliyor. Damlama sulama ile çeltik üretimi için dönüme 150 TL. gibi bir maliyet ortaya çıkıyor. Bu yıl ilk defa ikinci sınıf  toprakta damla sulama ile yetiştirilen çeltik dekara 800 ila bir ton ürün alınıyor.

Öte yandan yine diğer bir üretici ise meyilli arazinde ekili olan, yem bezelyesi ve arpa ürününü hasat ettikten sonra 2. ürün olarak Haziran ayında damla sulama ile çeltik ekimi yapmış. yaptığımız incelemede ikinci ürün almak mümkün. Kısacası bu uygulama ezber bozmuştur. çeltiğin bataklıkta yetişen bir ürün olmadığını, az bir su ile de çeltiğin yetiştiğini gördük. Bafra Sulama birlikleri olarak Bafra ovasında çeltik üretiminin damla sulama sistemiyle yapılması durumunda, aşırı su tüketiminin de önüne geçilmiş olacak. diye konuştu.   

Bafra Kızılırmak Sol sahil Sulama Birliği Müdürü Ziraat Mühendisi Bekir Kaya, Damla sulama ile çeltik üretimi yapan Gönenli çiftçiler konuyla ilgili bilgi alışverişinde bulundu. Kaya, " Çanakkale ve Balıkesir Gönen'de teknik gezimizde bize yol haritası çizen Bafralı Umut çeltik fabrikası yönetim kurulu başkanı sayın Hasan Orta ve İşadamı Bülent Can beye teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Kaynak: Editör: VURAL YEŞİLYURT
 
Etiketler: Bu, uygulama, Suda, Tasarruf, sağlarken,, Üretim, girdilerini, de, Düşürecek,
Haber Videosu
Yorumlar
Özlü Sözler
Cennet için ibadet geçersizdir…


Hacı Bektaşı Veli
Arşiv
Haber Yazılımı