Haber Detayı
27 Şubat 2021 - Cumartesi 12:43
 
Bafra ovasında Sulu Tarım Tehlikede
Barajdaki kuraklık yani su seviyesinde yaşanan düşüklük 2021 yılında da devam ederse tüm Türkiye'de olduğu gibi başta çeltik olmak üzere sulu tarımda kısıtlama olabilir.
TARIM Haberi


Samsun’un Bafra İlçesindeki Altınkaya Hidroelektrik Baraj gölünde suyun yüksekliği 2020 yılında 11 metre düşerken, 2021 yılının ilk aylarında ise 25 metre düştüğü görülüyor.

Bafra ovasında yaklaşık 150 bin dekar alanda üretilen, çeltik ürünü ise suya en çok ihtiyaç duyan ürünlerin başında geliyor. DSİ 7. Bölge müdürlüğü 2019 yılında Bafra ovasında başlattığı, damla sulama yöntemiyle Çeltik üretiminde yüzde 80 su tasarrufu, işçilik ve üretim maliyetlerinin de önemli ölçüde düştüğünü kanıtladı. Çiftçiler Bafra ovasında 2020 yılında yaklaşık 3 bin dekar alanda damla sulama yöntemiyle çeltik üretimi gerçekleştirdi.

Durum ciddi

TBMM Genel Kurulunda, 5 parti grubunun ortak önergesiyle, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en aza indirilmesi, kuraklıkla mücadele ve su kaynaklarının verimli kullanılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu.

Türkiye'de suyun yüzde 10'luk bölümünün içme ve kullanma suyu olarak kullanılırken, yüzde 18'lik bölümünün sanayide, yüzde 60'ının ise tarımsal sulamada kullanıldığını dile getiren ilgililer vahşi sulama ve salma sulamadan vazgeçilmesi, park ve bahçe sulamalarına düzenleme getirilmesini istedi. 

Sivas kızıl dağdan doğup 1356 kilometre yol kat ederek Samsun’un Bafra ilçesinden geçerek Karadeniz’e dökülen Kızılırmak getirdiği alüvyonlar sayesinde verimli topraklara dönüşen ovaya can veren Kızılırmak üzerinde barındırdığı barajlar sayesinde hem elektrik üretiyor, hem de tarım arazilerinde sulu tarımın yapılmasına olanak sağlıyor.

 

 

 

 

 

Kaynak: Editör: VURAL YEŞİLYURT
 
Etiketler: Bafra, ovasında, Sulu, Tarım, Tehlikede, ,
Haber Videosu
Yorumlar
Özlü Sözler
Erdemli insan, tasaları silkip atandır.


Konfüçyus
Arşiv
Haber Yazılımı