Yazı Detayı
05 Mayıs 2024 - Pazar 09:17
 
HIDIRELLEZ ve ANLAMI..! https://www.youtube.com/watch?v=c0sJcxnd2UY
VURAL YEŞİLYURT
trtbafra@gmail.com
 
 

Bugün birçoğumuzun bildiği ve Mevsimlik bayramlardan biri Hıdırellez her yıl olduğu gibi 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlayacağız.. Dünyada darda olanların yardımcısı olduğuna inanılan Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan  İlyas’ın yeryüzünde  buluştukları gün olarak kutlanır.. Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu’da kutlanan Türk dünyasının mevsimlik bayramlarından biri olan Hıdırellez bayramı için temizlik ilk sırayı alırken gecesinde  ise ibadet edilerek dualar yapılır.. Erken kalkmanın uğur getirdiği inancıyla sabah erkenden kalkılır evlerin pencereleri ve kapıları sonuna kadar açılır. O gün hiçbir iş yapılmaz tarlada ve  bahçede çalışılmaz..

Kadınlar akşamdan ellerine yaktıkları kınalı elleriyle hazırladıkları birbirinden güzel yiyeceklerin başında yeşil soğanlı yumurta piyazı, gözleme, keşkek, suda kestane pişirilir ve kütküt helva bölgesel olarak değişkenlik yaşanmaktadır. Geniş, yeşillik ve suya yakın alanlara giderek Ailece toplu olarak yenilmesinin ardından yine ailece çeşitli eğlencelerle günü geçirmeye çalışılır.. Bölgelere göre farklılık gösteren eğlencelerden bazıları ise niyet çekme, baht çömleği, bahtiyar ve bahtıbar’dır. Bu oyun genç kızların talihlerini açmak için oynanıyor. Hıdırellez’in Keyifli oyunlarından biridir.. Hıdırellez günümüzde ise geniş alanlarda giyimden gıdaya, iğneden ipliğe, inçikten boncuğa  her şeyin satıldığı bir panayır havasında gerçekleşmektedir.. 

2017 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel miras listesine alınan. Baharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez Bolluk,  bereket, sağlık ve yanısıra dostluğun pekiştiği inancı yaygındır. Fakat Hıdırellez’i tek bir inanca ve kültüre mal etmek imkânsız. Kökü İslam öncesi eski Orta Asya, Anadolu ve Orta Doğu yaz bayramlarına kadar dayanan, Hızır ve İlyas kavramları etrafında anılan bir halk bayramı olarak biliniyor. İlk çağlardan itibaren Yunanistan, İran, Mezopotamya, Anadolu ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde baharın gelişiyle ilgili farklı kutlamaların yapıldığı da görülmektedir… Ocağınız şen ürünüz bol solsun. Kalın sağlıcakla…

 

 
Etiketler: HIDIRELLEZ, ve, ANLAMI..!, https://www.youtube.com/watch?v=c0sJcxnd2UY,
Yorumlar
Özlü Sözler
Ölüm değişmiyor. Firak, bekaya kalbolup başkalaşmıyor.


Shakespeare
Arşiv
Haber Yazılımı