Haber Detayı
23 Şubat 2021 - Salı 13:11
 
İlk cemre 19-20 Şubat tarihinde düştü
Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer.
YAŞAM Haberi


Havayı, suyu ve toprağı ısıttığına inanılan cemre yılda üç defa düşüyor. İlk cemre her yıl şubat ayında havaya düşecek. Cemre, 19 Şubat ile 6 Mart tarihleri arasında birer hafta arayla havaya, suya ve toprağa düştüğüne inanılan ısıtıcı kuvvet, ilkbaharda veya tabiatta ısının yükselmesi, yeryüzünün harareti ve ısısı şeklinde değerlendirilmektedir.

CEMRE NEDİR?

Halk kültüründe önemli bir yeri bulunan cemre konusunda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz, cemrenin "kor, yanmış kömür parçası, kıvılcım, yükselen ateş, köz" gibi anlamları olduğunu söyledi.

Cemrenin "sıcaklık" ya da "sıcaklığın yükselişi" anlamlarında kullanıldığını anlatan Emeksiz, "Ebüzziya Tevfik, Lügat-ı Ebüzziya adlı eserinde bu konuda ilginç bilgiler verir. Arapça ve Farsça eserlerde, çeşitli kavimlerin cemrenin yerin altından yükseldiğine dair bir inanışa sahip olduğu belirtilirken Türk kültüründe ise genellikle cemrenin düştüğü inanışı yaygındır. Ancak Ebüzziya'nın '...cemrenin zeminden heyecan etme' ifadesi, bize cemrenin yükseldiğiyle ilgili inancın bulunduğunu göstermektedir." dedi.

Alıntı: Hürriyet Com.tr

 

 

 

Kaynak: Editör: VURAL YEŞİLYURT
 
Etiketler: İlk, cemre, 19-20, Şubat, tarihinde, düştü,
Haber Videosu
Yorumlar
Özlü Sözler
Bilimin bulunmadığı yer, suyu olmayan kentte benzer…


Hacı Bektaşı Veli
Arşiv
Haber Yazılımı